35,3496$% 0.1
36,6786€% -0.12
44,1907£% -0.11
3.013,37%0,78
4.957,00%0,54
19.767,00%0,53
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara’da SGK emekçilerinin ikramiye, ek ödeme, 3600 ek gösterge gibi haklarının gasp edildiğini savunarak ‘artık yeter’ yazılı kırmız kartlarla eylem yaptı. BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, “Sosyal Güvenlik emekçisi, iş yükünde zirve yaparken ücrette dip yaptı. Sefalet ücreti ile çalışıyor. Biz bunu hak etmiyoruz. Bu kurumda çalışanlar ailelerini geçindiremiyor, çocuklarını okutamıyor. Bu durumun sorumluları yüzde 25 zam verildiğinde ayakta elleri patlayıncaya kadar alkışlayanlardır. Buradaki bütün arkadaşlarım, emekliler, çalışanlar için ek gösterge kutlaması yaparken kendileri mahrum kalıyorlar. Asla kabul etmiyoruz bunu, alıncaya kadar da devam edeceğiz” dedi.
BES üyeleri bugün birçok şehirdeki SGK İl Müdürlükleri önünde basın açıklaması yaparak, “SGK emekçilerinin mağduriyeti giderilsin” mesajı verdi. BES Ankara Şubesi üyeleri de SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü önünde taleplerini AKP iktidarına duyurmak için bir araya geldi. BES’liler açıklamada “Sefalete teslim olmayacağız”, “İnsanca yaşam istiyoruz”, “Devlet güdümlü sendikaya hayır”, “3600 hakkımız, söke söke alırız”, “İkramiye hakkımız söke söke alırız” sloganları attı. SGK çalışanları ‘artık yeter’ yazılı kırmızı kartı gösterdi.
BES adına yapılan açıklamayı Ankara 1 no’lu Şube Başkanı Ercan Erdoğan, okudu. Erdoğan, açıklamasında EYT düzenlemesinin TBMM’ye geliş sürecine değinerek şunları ifade etti:
“SGK EMEKÇİLERİNİN İŞ YÜKÜ, EYT VE VERGİ, PRİM AFFI İŞLEMLERİ NEDENİYLE 2-3 KAT ARTTI”
“Henüz düzenleme kamuoyu ile paylaşılmadan 1 Ocak’ta hizmet borçlanmasına asgari ücrete gelen zam oranında artış olacağını duyan mağdurlar sosyal güvenlik merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmuş, borçlanma taleplerini gerçekleştirmişlerdir. Bu durum dahi SGK emekçilerinin iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlaması ile beraber oluşacak iş yükünün nasıl olacağını, nelerle karşılaşılacağını hem SGK emekçileri hem de talepte bulunan sigortalılar büyük bir kaygı ile beklemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu yılda ortalama 400 bin civarında emeklilik işlemi gerçekleştirmektedir. Ancak Sn. Çalışma Bakanı’nın açıklamasına göre EYT düzenlemesi ile 2,5 milyon kişinin bundan faydalanacağı açıklaması yapılmıştır. İlk başta açıklanan 5000 prim gün vaadinin değişmesiyle kapsamının ne olacağı da ayrı bir merak konusudur. Bu durumda oluşacak yoğunluğun mevcut personelle karşılanması çok büyük sıkıntılara neden olacaktır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi ‘artık yeter’ diyor.
“SGK EMEKÇİSİNİN ALDIĞI YILDA İKİ ASGARİ ÜCRET TUTARINDAKİ İKRAMİYE İLE KİMİ EK ÖDEMELER AYM KARARINA RAĞMEN HALA ÖDENMİYOR”
Sosyal Güvenlik Kurumu personeli kamu kurumları arasında en düşük ücretle çalıştırılmaktadır. Tamamı üniversite mezunu olan, yıllarca KPSS’ye hazırlanarak yüksek puanlarla Kuruma ataması yapılan SGK emekçileri açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet etmektedir. 2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK emekçisinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde ‘eşit işe eşit ücret’ adı altında kaldırılmıştır. Ancak kimi kadrolar hala almaya devam etmektedir. O zaman sendikamızın öncülüğünde Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru sonucu, Mahkemenin bu konudaki kararında, özetle; KHK çıkarmak için TBMM’den alınan yetki kanununda, çalışanların ekonomik haklarını düzenlemeye dair bir yetkinin bulunmadığı, ayrıca yasayla verilen bir hakkın kanun hükmünde kararname ile kaldırılamayacağı belirtilerek tekrar düzenleme yapılması en üst mahkeme tarafından karar altına alınmıştır. Ancak SGK ne hikmetse yeni bir düzenleme yapmamış, önceki düzenlemeye de dönülmeyerek ikramiyelerimiz ödenmemiştir. Bu konuda sendikamız defalarca eylem yapmış, mahkemelere başvurulmuş, kimi illerde ilk derece mahkemeler kazanılmasına rağmen sonuç alınamamış hukuksuzluk devam etmiştir.
“SGK, MEVZUAT YOĞUNLUĞU VE İŞ YÜKÜ AÇISINDAN EN YOĞUN KURUMLARDAN BİRİDİR”
Şu anda EYT düzenlemesi ile artacak iş yükü nedeniyle SGK emekçilerinin mağduriyeti misli ile artmış, daha da artacağı aşikardır. Zaten yapılan ek gösterge düzenlemesinde 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanları bir darbe de buradan yemiştir. Kimi kurumlarda iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapılmaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Millî Eğitim Bakanlığı’nda ek ders ücretleri, belediye çalışanlarına denge tazminatı gibi. SGK doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir.
“EK ÖDEME, EK GÖSTERGE, İNSAN ONURUNA YAKIŞIR KOŞULLARDA ÇALIŞMAK, İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ”
Büro Emekçileri Sendikası olarak; Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz. Aynı, Hazine Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz.”
BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu da şunları dile getirdi:
BERDİCİOĞLU: “BU KURUMDA ÇALIŞANLAR AİLELERİNİ GEÇİNDİREMİYOR, ÇOCUKLARINI OKUTAMIYOR”
“Sosyal Güvenlik emekçisi, iş yükünde zirve yaparken ücrette dip yaptı. Sefalet ücreti ile çalışıyor. Biz bunu hak etmiyoruz. Bu kurum siz gösterdiğinizde parmakla gösterilen bir kurumdu. Herkes bu kuruma geçmek için torpil arıyordu, şu anda kapıları açsanız bir kimse kalmayacak. Çünkü bu kurumda çalışanlar ailelerini geçindiremiyor, çocuklarını okutamıyor. Sefalet içinde, insanca çalışma koşullarından uzak bir şekilde çalışıyorlar. Bu durumun sorumluları yüzde 25 zam verildiğinde ayakta elleri patlayıncaya kadar alkışlayanlardır. Tüm kamu emekçileri, emekliler yapılan ek gösterge düzenlemesi ile bordrolarına bakıyor, 3600’ü aldık mı, almadık mı? Buradaki bütün arkadaşlarım, emekliler, çalışanlar için ek gösterge kutlaması yaparken kendileri mahrum kalıyorlar. Asla kabul etmiyoruz bunu, alıncaya kadar da devam edeceğiz.”
Ocak Ayı Enflasyonu Beklentilerin Üzerinde Arttı