35,1980$% 0.07
36,7025€% 0.16
44,1430£% -0.22
2.960,73%0,06
4.839,00%0,10
19.326,00%0,10
Reflü Hastalığı Nedir, Reflü Hastalığı Belirtileri Tedavi Yöntemleri
Sindirim sistemi hastalıkları; ağız ve anüs arasında kalan sindirim sisteminde görülen ve insan yaşamını ciddi manada etkileyen problemlerdir. İnsanların yaşamlarını sürdürebilmek adına tükettikleri besinlerin parçalanarak vücudun faydalanacağı yapıya getirilmesine yardımcı olan sindirim sisteminde pek çok organ vardır. Sistem içinde bulunan organların biri veya birden fazlasında görülen problemler genel manada sindirim sistemi hastalıkları olarak bilinir.
Reflü Hastalığı Nedir?
Midede bulunan içeriğin yemek borusuna kaçması ile görülen reflü hastalığı geçici ve çok ciddi etkiler doğurmayan bir sorundur. Ağza asitli sıvı gelmesi, yanma ve yutma güçlüğü olarak görülen belirtiler sonrasında doktorunuza başvurmanız önerilir. Genel itibarı ile çok ciddi bir sorun olmasa da midedeki asidik oranın yüksek olması halinde reflünün ülser ve erozyona yol açabileceği söylenebilir.
– Göğsün ön tarafında ve/veya midenin üst bölümünde yanma ve ekşime hissi
– Ağza acı su gelmesi
– Geğirme
– Ses kısılması
– Boğazda doluluk ve gıcık
– Ağız kokusu
– Geçmeyen öksürük
– Yutma güçlüğü
– Diş çürükleri
Reflü, ihmal edilmemeli tedavisine ve reflüyü tetikleyen etkenlere karşı alınabilecek önlemlere özen gösterilmelidir. Mevcut şikayetler, hastanın öyküsü ve bulgulardan yola çıkarak hastaya reflü tanısı konulabilmektedir. Yukarıdaki belirtilerin görülmesi durumunda kişi mutlaka bir doktora baş vurmalı ve reflü tedavisine başlanmalıdır.
Reflü tedavisinde en önemli husus hastanın yaşam tarzında değişiklik yapmasıdır. Reflü, beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi ve ilaçlarla genellikle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Ancak bazı hastalarda kişi ilaç tedavisine yanıt vermeyebilir. Böyle vakalarda cerrahi müdahale gerekmektedir. Reflüyü baskılayan ilaç kullanımının yanı sıra yaşam tarzında da değişiklikler mutlaka yapılmalıdır. Bunlara örnek vermek gerekirse sigara ve alkolden kaçınılmalı, dar elbiseler giyilmemeli, yağlı yemek ve kızartmalar tüketilmemeli, fazla kilolu olan hastalar kilo vermeli, çikolatadan, kahveden, naneden, soğandan, limon ve portakaldan uzak durulmalıdır.
Sedef Hastalığı Nedir? Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi