35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
43,2827£% -0.6
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
19.895,00%0,69
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Marmara Denizi Koruma Günü kapsamında dalgıçlar aracılığı ile Kadıköy Beşiktaş Ortaköy sahilinde eş zamanlı olarak su altı temizliği gerçekleştirdi. Denizlere bir şeylerin atılmaması gerektiğini belirten İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ayşen Erdinçler, “Deniz yüzeyi atık toplama tekneleri var. Bunlar sürekli olarak hava şartları izin verdiği müddetçe deniz yüzeyinden atıkları topluyorlar. Size şöyle söyleyebilirim denizden çıkardığımız atık günlük 20 ton civarında. Günlük 300 ton civarında dip çamuru çıkartıyoruz” dedi.
İBB, 2021’de ortaya çıkan müsilaj kirliliğinden sonra ilan edilen 8 Haziran Marmara Denizi Günü’nde, dalgıçlar aracılığıyla denizlerden atık çıkardı.
Kadıköy Rıhtım ve Beşiktaş Ortaköy sahilinde saat 10.00’da eş zamanlı olarak başlayan etkinlikte çıkarılan atıkların arasında motosiklet, bilgisayar, printer, motosiklet kaskı, cep telefonları, oyuncak bebekler, araba lastikleri olduğu görüldü. Dalgıçların çıkarmış olduğu atık eşyalar Ortaköy sahilinde sergilendi. Sergide İSTAÇ ekipleri İstanbulluları, çevre kirliliğine karşı bilgilendirdi.
Etkinlikte, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ayşen Erdinçler de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Denizden günde 20 ton atık çıkardıklarını belirten Erdinçler, şunları söyledi:
“6 BİN 440 METREKÜP MÜSİLAJIN 4 BİN 30 METREKÜPÜNÜ İBB TOPLADI: Bugün 8 Haziran Marmara Denizi Koruma Günü. Biliyorsunuz 2021 yılındaki çok ciddi bir müsilaj sorunu sonrasında Marmara Denizi Eylem Planı yayınlandı ve hemen arkasından 8 Haziran 2021’de büyük bir temizlik seferberliği oldu. Bu seferberliği Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 il katıldı. İstanbul da onlardan biriydi ve çok büyük bir görev üstlendi. Şöyle söyleyebilirim. Toplamda 6 bin 440 metreküp müsilaj toplandı. Bunun 4 bin 30 metreküpünü İBB topladı. Dolayısıyla bugünün de kalıcı olması ve bundan sonra halkın farkındalığının artması için Marmara Denizi Koruma Günü ilan edildi. Bugün de o gündeyiz. Biz de yine farkındalığı arttırmak üzere dalgıçlarımızı daldırdık. Deniz dibine atılmış olan çeşitli atıkları çıkardık ve sergiledik. Halkın farkındalığını arttırmış olduk.
DENİZDEN ÇIKARDIĞIMIZ ATIK GÜNLÜK 20 TON CİVARINDA: Tabii bu sadece bu farkındalığı arttırmakla olmuyor. Biz ne yapıyoruz? İBB olarak her her gün denizlerin kıyılarında ve plajlarda temizlik işlemlerini sürdürüyoruz. Bunu 46 ekibimizle 385 kişiyle gerçekleştiriyoruz. Ayrıca da gemilerden atık alıyoruz. Gemilerden atık alınma işi de çok önemli bir iş, çünkü aksi takdirde denize gidebilecek atıklar var. Bunlar nedir? Gemilerden katı atık, atık suları ve tabii ki petrol türevi atıklar… Bunlar çok önemli. Zira hepimizin bildiği gibi bir litre yağlı su ya da yağ atığı, bir milyon litre denizi kirletiyor. Dolayısıyla bunları alıyoruz ve tabii petrol türevi atıklarda slayt, sintine, slop, kirli balas gibi birçok su var. Bunların yağ türevi olanlarını Haydarpaşa atık alma merkezimize alıyoruz ve orada fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirdikten sonra ekonomiye yeniden kazandırıyoruz. Bu da çok önemli bir işlem. Bir de deniz yüzeyimizden yüzebilen atıkları topluyoruz. Arkamızda deniz yüzey toplama tekneleri var. Bunlar sürekli olarak hava şartları izin verdiği müddetçe deniz yüzeyinden atıkları topluyorlar. Size şöyle söyleyebilirim denizden çıkardığımız atık günlük 20 ton civarında. Çok ciddi rakamlar.
GÜNDE 300 TON CİVARINDA DA ÇAMUR ÇIKARIYORUZ: Bir de biz Haliç’te ve Marmara Denizi’ne veya Boğaz’a gelen derelerin taşımış olduğu teressubatlar, yani çamurlar gelip ağızlarında birikiyorlar. Daha sonra da hem taşkına neden olabiliyor hem de kötü kokulara sebebiyet verebiliyor. Dolayısıyla biz bu dere ağızlarını tarıyoruz. Bir de ayrıca Haliç’te çok geniş, her gün süren bir tarama çalışmamız var onu da şöyle söyleyebilirim. Böylece günlük 300 ton civarında çamur çıkarıyoruz, dip çamuru çıkarıyoruz. Bu şekilde denizimizi korumaya çalışıyoruz.
MOTOSİKLETTEN TELEVİZYONA, PRİNTER’DAN TENCEREYE, AKLINIZA GELEBİLECEK HER ŞEY VAR: İstanbullulara çevre bilincinin yerleşmesi gerektiğini söylüyorum ve bireysel olarak çok fazla ödevimiz var aslında. O da nedir? Bir denizimize hiçbir şey atmayalım, bu çok önemli. Çünkü çıkan eşyalara bakarsanız motosikletten televizyona, printerdan tencereye, aklınıza gelebilecek her şey var. Lütfen denize bir şey atmayalım ama bu tabii yeterli değil. Çünkü rüzgarla karadaki atık da denize taşınıyor. Sağa sola atmayıp mümkün olduğu kadar çöp kutularına ve ayrıştırarak atmak çok önemli. Yine aynı şekilde evlerimizde de ayrıştırmaya dikkat edelim. Geri dönüşüm çok önemli. Özellikle yine söylüyorum denizimizle buluşacağı için atık yağlarımızın, kızartma yağlarımızın lavabolara dökmememiz, kanalizasyona karışmasını önlememiz lazım. Onun yerine bunları birer şişeye doldurup ondan sonra da belediyemizin gösterdiği yerlere bırakılması, denizimizi de koruyacaktır her türlü su bütün su kaynaklarımızı da koruyacaktır. Çünkü kanalizasyon da arıtıldıktan sonra yine denize dökülüyor. Yağlar arıtılması güç materyaller, dolayısıyla bizlere düşen ödevler bunlar. Çevremize biraz dikkat edelim.
ALP PATLAMALARI ÇEVRE İLLERDE GÖZÜKTÜ: Aslında şu an görülen bir şey yok ama alp patlamaları ufak ufak bazı yerlerde, çevre illerde gözüktü. Ama denizin dibinde az da olsa var. Uygun koşullar diyorum yani müsilaj oluşumu için uygun koşullar bir araya geldiğinde her an olabilecek bir olay, tabii umarız olmaz. Geçen sene olmadı, bu sene olursa yine tüm gücümüzle savaşmaya başlayacağız. Ama en azından deşarjların, her şeyin daha bir kontrolü altında olması nedeniyle ihtimalin biraz daha az olmasını bekliyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kentsel Dönüşüm Mesajı