37,9319$% -0.14
42,1303€% 1.2
49,0938£% 0.78
3.801,05%0,97
6.310,00%0,27
25.161,00%0,19
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun İşletme Fakültesi’nden mezun olduğu lisans diploması, İstanbul Üniversitesi komisyonu tarafından iptal edilmişti.
Sözcü’den Ali Macit’in haberine göre, İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, bu komisyonun kararına dayanak aldığı “İnceleme Raporu”na ulaştı. Rapora göre, İmamoğlu hiç kalmamış, notları yüksek, okul kaydındaki hata da ona ait değil.
Avukat Mehmet Pehlivan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal eden İstanbul Üniversitesi komisyonunda kimler var biliyor musunuz?
İş Hukuku alanında çalışan bir iktisatçı,
Bir Onkoloji uzmanı,
Bir Konservatuar hocası!
Türkiye’nin en köklü Hukuk Fakültesinden hocalar dururken seçilen bu ekip, hukuki doğruluk mu, siyasi talimat mı arandığının kanıtıdır!”
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) ise söz konusu iddiayı yalanladı.
DMM’nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal eden komisyon, iş hukuku alanında çalışan bir iktisatçı, bir onkoloji uzmanı ve bir konservatuvar hocasından oluşuyor” iddiası doğru değildir.
İstanbul Üniversitesi tarafından 18 Mart 2025 tarihinde alınan 28 kişiye ait diplomanın iptaline ilişkin karar, bahse konu komisyonda değil üniversitenin yönetim kurulu tarafından “oy birliğiyle” alınmıştır.
İddialara konu komisyon, kamuda zaten prosedür gereği olan inceleme komisyonudur. Bu komisyonun diplomayla ilgili iptal kararı vermesi kesinlikle söz konusu değildir.
Kararın çıktığı İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu toplantısında ise; idare hukukçularından İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Hukuk Fakültesi Dekanı ve yine idare hukukçusu olan Genel Sekreterin yanı sıra fakülte dekanlarından oluşan 20 Profesör yer almıştır.
Dolayısıyla iptal kararı veren kurulda “hukukçu olmadığına” yönelik iddialar, kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialardır.
Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.”
Raporda, zamanlama dikkat çeken bir husus oldu. Buradaki bilgilere göre, bu üç kişilik komisyon, görevlendirildikten sonra 5 Mart 2024 tarihi itibariyle bilgi ve belge talep etmeye başladı. Son belge 17 Mart Pazartesi kendilerine ulaştı. Heyet aynı gün rapora son şeklini verdi tamamladı. Bu raporun imzalanmasından bir gün sonra 18 Mart Salı günü İmamoğlu’nun diplomasının iptal edildiği açıklandı, 19 Mart Çarşamba günü de İmamoğlu şafak baskınına gözaltına alındı. Aynı haftanın son gününde, İmamoğlu için ön seçim yapılacaktı.
8 sayfalık raporda İmamoğlu adı bir yerde geçiyor. Başarısız öğrenciler listesinde de ortalaması 2.40’ın altında olanlar arasında da İmamoğlu adı yok. Kaldığı (F aldığı) ders yok. Üstelik Girne Amerikan’da okuyan İmamoğlu, İstanbul Üniversitesi’nce “Doğu Akdeniz Üniversitesi” mezunu olarak kaydedilmiş. Yani hata kendisinde değil, öğrenci işlerinde.
İmamoğlu’nun adının geçtiği yerde şöyle deniyor: “Öğrenci dosyalarında yer alan belgelerden University College of Northern Cyprus adlı kuruluşun öğrencileri olduğu anlaşılan öğrencilerin Ekrem İmamoğlu (Ek-13-45), üniversite yatay geçiş kayıtları yapılırken gerçeğe aykırı şekilde öğrenci kütük defterine Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olarak kayıt edilmiştir. (Ek-13).”
Raporun 10 maddelik sonuç ve değerlendirme bölümünde ise dönemin üniversite yöneticilerinin tümünün isimleri sayılıyor ve hukuki sorumlulukları olduğuna vurgu yapılıyor. Hatta üçüncü maddede, adı tespit edilemeyen öğrenci işleri personelinin de sorumlu olduğu iddia ediliyor. Yapılan yatay geçiş kontenjan artışının hukuksuz olduğu belirtiliyor. Sonraki maddelerde pek çok açıdan bazı öğrencilerin yatay geçiş taleplerinin mevzuata aykırı olarak kabul edildiği tespit edilmiştir” deniliyor. Ve son olarak 10’uncu maddede, şu ifadeler yer alıyor:
“1990 yılında İ.Ü. İşletme Fakültesi’ne yatay geçiş yapan tüm öğrencilerin geldikleri eğitim kurumlarının eşdeğerlikleri araştırılarak işlem yapılması uygun olacaktır.”
Rapor böyle iken, adı bir kez geçen İmamoğlu’nun diplomasının, bu raporun hazırlandığı günden bir gün sonra hangi ifadelere dayanılarak iptal edildiği ise anlaşılmadı.
Eski Ağır Ceza Hakimi Avukat Levent Dağdeviren, yaptığı araştırmalar sonucunda aslına ulaştığı 30 Temmuz 1990 tarihli Milliyet gazetesinde yer alan ilanı paylaşarak İmamoğlu’nun ilandaki koşulları sağladığını söyledi.
Dağdeviren, ”Bu kararı verenler mevzuatı referans almıyorlar mı? Yüksek mahkeme kararlarını referans alamıyorlar mı? Belli ki mevzuatı, yüksek mahkeme kararları referans almıyorlar. Acaba neyi referans alıyorlar” dedi.
ANKA’ya konuşan Dağdeviren, şunları söyledi:
Sayın İmamoğlu’nun diplomasının iptali görüşüldüğü sırada Sayın İmamoğlu’nun şöyle bir açıklaması vardı. ‘30 Temmuz 1990 tarihli Milliyet gazetesinde bir ilan yayınlandı. Ben o ilandaki koşullara baktım ve koşullara uyduğumu gördüm. Ve belgeleri toplayıp başvurdum.’ Ben bu ilan nedir, içeriği nedir diye bir araştırma yapmaya başladım. Günümüz teknoloji dönemi. Dijital ortamda artık her türlü evrak yaratılıp oluşturulabiliyor. Daha sağlam olması adına 30 Temmuz 1990 tarihli Milliyet gazetesinin aslına ulaşma çabası içerisine girdim ve Türkiye’nin dört tarafındaki sahaflarda araştırma yapıp 30 Temmuz 1990 tarihli Milliyet gazetesine ulaştım.
Bu gazetenin içerisinde bu ilanı da gördüm. Gerçekten ilanda işte çeşitli kontenjanlardan bahsediliyor. Burada şu çok önemli. Milliyet gazetesi o dönemde Türkiye’nin en fazla satılan üç gazetesinden birisi. Hürriyet, Milliyet, Sabah. Buradan şu anlaşılıyor. Üniversite yönetimi bunun Türkiye’deki herkes tarafından duyulmasını, bilinmesini istiyor. Yani gizli, örtülü amiyane tabirle kaptı kaçtı yapma niyetiyle hareket edilmediği Türkiye’nin tirajı en yüksek üç gazetesinden birinde bu ilanın verilmesinden zaten anlaşılıyor. Bu gazetede dediğim gibi şu anda elimizde.”
Dağdeviren, gazetede yer alan ilandaki koşullardan da bahsederek, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu koşullar neydi? 60 puan koşulu. Bazı arkadaşlar sosyal medyada görüyorum, ’60 puan koşulu yok ya da 60 var ama İngilizce’de 70 puan koşulu var. Sayın İmamoğlu’nun 59 puan almış ne 60’ı sağlıyor ne 70’i sağlıyor’. Bunların hiçbirinin doğru olmadığı ilanda belli zaten. Mesela bununla ilgili de şu çok önemli: 1982 tarihinde yürürlüğe giren ve Sayın İmamoğlu’nun yatay geçiş yaptığı 1990 yılında da yürürlükte olan bir yönetmelik var. O yönetmeliğin 3. maddesinde diyor ki ‘geçişler tespit edilen ve üniversitesince ilan edilen sayıyla bağlı olarak yapılır’. Yani üniversitenin ilan ettiği sayı. Bu anlamda ilan gerçekten çok önemli. Onun dışında 5. maddede ‘ara sınıflara geçiş için öğrencinin bütün sınıflarının sınavlarını başarmış olması ve yüzde 60 not ortalamasına sahip olması gerekir ‘diyor. Evet gerçekten şu husus ilgililer tarafından da dile getirildi. O dönemde yönetmelikte tanıma diye bir kavram yoktu. Bu söyleniyordu ama bence eksikti. Çünkü 1982 tarihli yönetmeliğin 11. maddesinde aynen şöyle diyor: ‘Yabancı ülkelerdeki yüksek öğretim kurumlarından yurdumuzdaki yüksek öğretim kurumlarına geçiş için öğrencinin yabancı ülke yüksek öğretim kurumunda yabancı hazırlık sınıfı hariç en az bir yıl okumuş ve yıl sonu sınavlarını başarıyla vermiş olması şartı aranır. 5. ve 6. maddedeki diğer şartlar bu başvurularda aranmaz. Yani diyor ki bu 11. maddede 60 puan koşulu bile yabancı öğrencilerde aranmaz diyor. Onun dışında bu yönetmeliğin uygulamasıyla birlikte 13 madde olan bu yönetmeliğin hiçbir yerinde tanımayla ilgili bir kavram yok. Tanıma, yönetmelikte olmadığı için bu anlamda bir irdeleme yapılması da gerekmiyor benim kanaatime göre.”
Geçmiş dönemde tanınma koşulunun aranmadığını ancak yeni yönetmelikte bu koşulların arandığına dikkati çeken Dağdeviren, şöyle devam etti:
”Ama ne oldu? Daha sonra yönetmelik değişti. Mesela şu anda yürürlükte olan yönetmeliğin 14. maddesinin 4. fıkrasına göre Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınma koşulu aranıyor. Ama Sayın İmamoğlu’nun yatay geçiş yaptığı tarihte yönetmelikte yurtdışı üniversitelerle ilgili sadece açıkçası söylenen şu. Bütün derslerinden geçmiş olsun yeter gibi bir şart var. Ama Sayın İmamoğlu ilana baktığımızda, ilandaki ve yatay geçişteki koşulları sağlıyor. Çünkü 8 sayfa transkripte de yayınlandı, not ortalaması 62,5. Bu çok önemli.”
Rektör Atamaları Resmî Gazete’de Yayımlandı! İşte Yeni İsimler