35,3047$% -0.18
36,4066€% -0.7
43,8238£% -1.06
3.009,67%0,85
4.889,00%0,46
19.555,00%0,48
Şeker Hastalığı Nedir?
Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan besin öğelerinin en önemlisi “glukoz” adı verilen basit şekerlerdir.
Glukoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir besin kaynağıdır. Hücreler ihtiyacı olan glukozu, midenin arkasında bulunan pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonu yardımıyla kullanır.
Şeker hastalığı (diyabet), pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalıktır. İnsülin, şekerin hücre içine girmesini ve hücrede glikojen olarak depolanmasını sağlar. Şeker hastası, yediği besinden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve bu durumda kan şekeri düzeyi yükselir (hiperglisemi). Bu durum uzun dönemde birçok doku ve organda hasara yol açar.
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?
Şeker Hastalığı (diyabet) belirtileri kişide fiziksel olarak etkilerini belli etmektedir. Bunun nedeni kandaki şeker yüksekliğidir.
Şeker Hastalığı (diyabet) belirtileri;
Fazla su içmek veya içme isteği duymak
Fazla yemek yeme
Ciltte kuruluk
Çabuk yorulma
Yaraların geç iyileşmesi
Bazen bulanık görme
Gece boyunca sık idrara çıkma
Gece çok terlemek ve terle uyanmak
Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şeker hastalığı(diyabet) tanısı konulabilmesi için önce kişinin kanı alınır ve kandaki şeker yüksekliğine bakılır. Ardından kişiye uygun tedavi protokolü uygulanır. Şeker yükliği veya şeker düşüklüğü tanısı konulan hastaya uzman kişinin sağlık durumunun ciddiyetine göre bir tedavi protokolü uygular.
Kişinin kendi kendine şeker yüksekliği, şeker düşüklüğü veya genel adı ile şeker hastalığı(diyabet) tanısı koyması mümkün değildir. Gerçekleştirilen idrar ve kan testleri ile teşhis konulur.
Diyabet tedavi yöntemleri, hastalığın türüne göre farklılık gösterir. Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile birlikte tıbbi beslenme tedavisi titizlikle uygulanmalıdır.
Hastanın diyeti doktor tarafından önerilen insülin dozu ve planına göre diyetisyen tarafından planlanır. Besinlerin içerdiği karbonhidrat miktarına göre insülin dozunun ayarlanabildiği karbonhidrat sayımı uygulaması ile birlikte Tip 1 diyabetli bireylerin hayatı oldukça kolaylaştırılabilmektedir.
Tip 2 diyabetli bireylerde ise tedavi beslenme düzeninin sağlanmasının yanı sıra genellikle hücrelerin insülin hormonuna duyarlılığını artırmaya veya doğrudan insülin hormonu salınımını artırmaya yönelik oral antidiyabetik ilaçların kullanılmasını içerir.
Şarbon Hastalığı Nedir ve Şarbon Belirtileri Tedavi Yöntemleri